Kategorier
Trädgård

Det viktigaste du bör veta om trädfällning i Nacka

Får man göra trädfällning hur som helst i Nacka? Nej, förmodligen inte! Många vet inte att det kan krävas lov för att fälla träd. Här får du lära dig mer.

Innan du fäller ett träd i Nacka finns det några saker som du behöver kontrollera. Visste du till exempel att det kan krävas ett så kallat marklov för trädfällning i Nacka? Om du sågar ner ett träd utan tillstånd kan det resultera i böter. I vissa fall kan beloppen bli riktigt stora.

Om du bor i ett område med en gällande detaljplan, vilket är troligt i Nacka, måste du kontrollera vad den säger om trädfällning innan du börjar såga. I vissa fall kan kommunen nämligen besluta att vissa träd ska stå kvar. Då behöver du få ett godkänt marklov för att ta ner ett träd.

Även om trädet som du vill ta ner är sjukt gäller detaljplanens regler. Det innebär att du ändå måste ansöka om marklov, även om chansen att få det godkänt är mycket god. Reglerna är olika för olika detaljplaner, vilket innebär att det som gäller för ett annat område i Nacka kanske inte gäller dig.

Olaglig trädfällning kan ge vite

Många tycker att det är märkligt att man ibland behöver lov för att ta ner ett träd på sin egen tomt, men det har sin grund i Plan- och bygglagen. Det finns vissa undantag som i princip alltid gäller, till exempel att man får plantera fruktträd på en villatomt hur man vill.

Ett gammalt träd kan dessutom vara skyddat av andra lagar. Du får vara beredd på att få ett nej om du vill ta ner ett stort träd någonstans i Nacka. Om du ändå smyger ut om natten och fäller trädet kan du vara säker på att få betala vite. Kommunen ser allt!
Med allt detta sagt ska du inte vara rädd för att anlita trädfällning. För det mesta får man tillstånd eller så visar det sig att man inte behöver lov i just det specifika fallet. En firma som arbetar med trädfällning kan dessutom guida dig rätt på vägen.