Kategorier
Inredning

Fördelar med mattor i hemmet 

Varför ska man egentligen ha mattor i sitt hem? Det är en fråga som många ställer sig. I synnerhet under senare år har trenden svängt mot en mer spartansk och sparsam inredning. Det ska vara minimalt, det ska vara ljust och det ska kännas fräscht. Ingen plats för en matta?

 Faktum är att mattor även passar in i dessa miljöer och i denna inredning. Väljer man bort mattor så skapar man snarare ett hem som påminner om ett rum i Landstingets lokaler och detta är långt ifrån en smickrande jämförelse. Mattor ger personlighet, de ger värme – både för ögat och bokstavligt talat – och de skapar den där lilla pricken över i:et i inredningen som får ditt hem att skilja sig från mängden. 

Utöver detta så finns även en massa andra fördelar, varav några ser ut som följer: 

  • Dekorativa. En matta är mer än bara någonting man slänger ut på golvet. Det kan handla om ren och skär konst. Mattor kommer dels i en massa olika mönster och dels så finns också en massa former, färger och storlekar att välja mellan. Man kan genom detta använda en matta som en fristående inredningsdetalj – eller som en länk mellan den övriga inredningen och färgskalan i rummet. 
  • Funktionella. En matta skyddar golvet och det innebär också att du slipper det stora underhållet som krävs för att hålla ditt golv snyggt och fritt från repor. Har du en matta i hallen så fångar den upp väta och smuts, har du en matta i köket så skyddar den mot spill och repor från stolarna och har du en matta i barnrummet så kan du, utan problem, låta dina barn vara barn och leka som de vill. Valet av matta bör emellertid alltid utgå från hur slitaget normalt ser ut i rummet. 
  • Absorberar ljud. Svårt att koncentrera dig och svårt att höra vad folk i din närhet säger? Ljud kan studsa mellan väggarna och leda till ett konstant surr. Genom att lägga ut en matta så fångas ljudet effektivt upp och inomhusmiljön blir behagligare.