Kategorier
Boende

Värmepumpar i Stockholm – bra för plånbok och miljö

Du som vill spara både pengar och klimatet kan göra det mycket enkelt för dig. Låt en firma som installerar värmepumpar i Stockholm komma med en offert.

Ibland sägs det i den allmänna debatten att miljömedvetande kostar pengar. Men vem ska i så fall stå för investeringarna? Det finns ingen hejd på vad vi vill att staten och därmed vi själva som skattebetalare ska få som bidrag. Våra politiker har också instiftat myndigheter som har som uppgift att lämna stöd till miljöfrämjande åtgärder.

Den typen av åtgärder behöver inte vara fel och kan mycket väl vara berättigade. Men det finns åtgärder som en enskild villaägare kan göra med egna pengar och utan stöd. Den typen av åtgärder kan husägaren göra och få återbäring i form av lägre kostnader för uppvärmning. Och samtidigt tackar och bugar klimatet för insatsen.

Besparing med värmepumpar i Stockholm

Henrik och Elsa bor i ett villakvarter i utkanten av Stockholm. Av sedvänja är Henrik något motsträvig mot allt som rör nymodigheter inom teknikområdet. Elsa har emellertid hand om familjens ekonomi och den senaste tiden har hon uppmärksammat Henrik på att uppvärmningen av huset kostar dem alltmer. “Varför det?” frågar Henrik. “Vi har ju direktverkande el i våra radiatorer och elen kostade ju ingenting när vi byggde huset”.

“Men nu kostar ju elen ibland hur mycket som helst”, invänder Elsa. “Vi måste sänka kostnaden och har du inte sett att våra grannar har monterat apparater på sina hus som ser ut som fläktar?” fortsätter hon. “Om jag förstått rätt kallas det för luft-luftvärmepump”.

Installation av värmepumpar i Stockholm

På en kvällspromenad frågar Henrik en granne vad det är för slags apparat som de satt på utsidan av huset. Grannen förklarar att det är en luft-luftvärmepump som tar energi från uteluften. Den upplockade energin tas in i huset och värmer det. “Men man kan väl inte värma ett hus med kall uteluft”, invände Henrik. “Det går visst och tekniken fungerar ungefär som ett kyl- och frysskåp, men tvärtom”.

Trots sin motvilja mot ny teknik tar Henrik mod till sig och kontaktar en firma som kan installera värmepump i Stockholm. Firmans representant förklarar på ett enkelt sätt hur en luft-luftvärmepump fungerar och hur mycket Henrik och Elsa kan spara i uppvärmningskostnad under ett år.