Kategorier
Inredning

Köpa braskamin – Steg för steg

Dags att skapa mysig och skön värme i bostaden från en braskamin? Jämför, köp och installera. Det är de tre punkterna innan du kan njuta av den mysiga värmen.

Inspiration och modell

Börja med att hämta inspiration. Besök tillverkarnas hemsidor, läs på vad andra säger i forum eller titta i magasin. Oavsett så finns en fördel att i alla fall skapat sig en viss uppfattning inom ämnet innan man tar nästa steg och besöker en återförsäljare.

Det går att köpa braskaminer via onlinebutiker med leverans till dörren. Det rekommenderas däremot enbart om du är helt säker på vilken modell du vill ha. En del av dessa butiker säljer även enbart braskaminerna och erbjuder inte någon installation eller service.

Det finns alltså en stor fördel att besöka återförsäljare i deras butiker. Om du exempelvis är bosatt i Stockholm är det inte några problem att hitta flera olika återförsäljare av braskaminer vilket gör att du kan jämföra priser och modeller hos de olika företagen. En av de största återförsäljarna i Sverige finns exempelvis på fem olika ställen i Stockholm. Bor du däremot på landet är en rekommendation att åka till närmaste större stad där utbudet av dessa företag är större. De flesta har nämligen inte den kunskap som krävs för att man ska kunna välja exakt rätt modell utifrån behov, funktion och kapacitet.

Finansiering

Eftersom braskaminer kostar mellan 10 – 20 000 kr och att det sedan även tillkommer installationskostnad är det inte alla som kan betala hela summan kontant. Av den anledningen är det vanligt att finansieringslösningar erbjuds. Det är inte sällan delbetalning via ett externt finansieringsföretag. Ett exempel är att en räntefri period erbjuds i början och om man vill ha längre avbetalningstid uppstår räntekostnad. Utöver det kan uppläggningsavgift och aviavgift uppkomma. Det är därmed alltid billigare att betala kontant än att välja delbetalningsalternativet. 

Monterat och Klart

Då montering av braskaminer inte sker av privatpersoner behöver alltså även denna tjänst köpas till. Det är så vanligt att flera butiker (i alla fall i Stockholm och storstäderna) presenterar två pris på deras modeller. Det ena är priset för braskaminen. Det andra är priset för kaminen inklusive montering.

Självklart går det att köpa braskaminen på ett ställe och få den hemtransporterad varpå sedan installation sker av ett annat företag. Det brukar däremot inte vara det billigaste alternativet eftersom företagen kan erbjuda en viss rabatt om både braskamin och montage köps på en och samma gång.