Kategorier
Artiklar

Är silverfisk farligt?

Många upplever silverfiskar som obehagliga och äckliga. Vi visar här hur du får bort silverfiskar och svarar på den vanligaste frågan – Är silverfisk farligt?

Nej, silverfiskar är inte farliga för varken människor eller husdjur. De gör inte heller någon skada på hemmet. De är snarare obehagliga än farliga. Men indirekt kan de ställa till skada och även påvisa andra skador på byggnaden.

Indirekt skada – Lockar till sig pälsänger

Silverfiskar livnär sig på proteinrik föda och olika slags stärkelser. De hittas ofta i badrum där de äter gamla hudrester och hår. Den värsta skada som kan uppstå är om de börjar äta på tapeter men det handlar om mycket begränsad skada. Däremot kan de locka till sig andra insekter som kan göra skada. Ett exempel är pälsängrar som livnär sig på textilier. De trivs i garderober och kan göra små hål på pälsar och tyger.

Kan påvisa skada

Silverfiskar trivs där det är fuktigt. De hittas främst i badrum, vissa delar av köket och i tvättstugan. I dessa fall bör de bekämpas med fällor och städning (se nästa rubrik). Om silverfiskar hittas i vardagsrum, sovrum eller andra rum som inte förväntas vara fuktiga bör man däremot ta till andra åtgärder. De kan ses som en indikation på fukt.

Upptäcks silverfiskar i dessa rum bör alltså fuktmätning ske så att eventuella fuktskador kan uteslutas. Detta kan göras med speciella mätinstrument – alternativt kan tjänsten köpas in.

Få bort silverfiskarna

För att få bort silverfiskar bör städning, vädring och fällor användas. Överlag minskar antalet insekter av städning. Eftersom silverfiskarna oftast hittas i fuktiga rum bör fokus ligga där. Se till att torka av golvet och skrapa upp vatten efter duschning. Gör rent avloppet regelbundet och ha dörren öppen så att luften kan vädras ut ordentligt. Överlag är det viktigt att ha god ventilation i badrum och duschutrymmen.

Det går även att ställa ut silverfiskfällor. Dessa är billiga i inköp och köps oftast i 10-pack. Fällorna ser ut som klisterark i en liten pappförpackning. När de öppnas utsöndras ett ämne som lockar till sig silverfiskarna som därmed kan fastna på klisterytan.

Läs alltid instruktionerna på fällan och byt ut den efter den tid som det anges att den är aktiv. Då de varken luktar eller har annan indikator är det omöjligt att se om den är aktiv eller inte. Det är därför viktigt att läsa instruktionerna och byta efter utsatt tid.