Kategorier
Inredning

Värme och mys

Ibland ändrar ett användningsområde under åren och braskaminer som en gång var ett måste för överlevnad har numera blivit mer en mysfaktor. Men det finns mycket som är bra med kaminer.

Man brukar tala mycket om den mysfaktor som kommer av en braskamin. Det är något visst med att sitta och titta in i eldens sken samtidigt som man hör hur det sprakar och knastrar. Därför har det också kommit biogaskaminer för dem som inte har möjlighet till skorsten eller som behöver placera kaminen nära väggen. Men den riktiga kaminen med eld eller pellets är alltid nummer ett. Både som mysfaktor och som värmekälla.

Hitta rätt kamin

När man ska köpa en braskamin så är det lätt att bli snurrig av alla alternativ som finns på marknaden. Men det finns tips på hur man ska tänka. Det allra viktigaste är placeringen av kaminen. Där måste man tänka på avstånd till vägg och att man ska kunna hålla avstånd till kaminen när man rör sig i bostaden. Även om det finns en isolering så blir de mycket varma på utsidan. Man bör även tänka på var skorstenen kan gå upp i taket.

Därefter ska man fundera över effekten på kaminen. Effekten handlar om hur många kvadratmeter som kaminen kan värma upp. En annan viktig faktor är om man vill kunna se elden och varifrån man vill kunna se den. Det finns helt täckta kaminer och de som har glas runt hela. Slutligen kommer beslut om storlek och material. Läs mer om braskaminer här: braskaminergöteborg.se